Om bacon og læring

Petter stordalen

På mandag kom nyheten om at Stordalen snur i bacon-saken, og likevel vil tilby sine gjester ”den fete frokostretten”. se vg her

Det synes jeg er helt gull!!

Ikke først og fremst det at han gjenninnfører bacon, men det at han snur når han ser at det ikke funker, og at han serverer oss dette perlesitatet:

– I Nordic Choice Hotels skal det alltid være rom for å teste ut nye ideer og løsninger, men det betyr ikke at vi alltid har rett. Sånn er livet. I vår kultur er det rom for å prøve og feile. Fordi vi er overbevist om at summen av alle feil vi gjør, aldri vi veie tyngre enn verdien av nye ideer og engasjerte medarbeider.

Jeg holdt akkurat en 7 timers forelesning på Høyskolen i Buskerud og Vestfold hvor budskapet var omtrent nøyaktig det samme.
Med fokus på ”den lærende organisasjon” gikk vi i dybden med Peter Senge, Chris Argyris & Donald Schön, Linda Lai og gjengen. Det er kjempespennende! Jeg stortrives når jeg kan bruke en hel dag på begrepsdefinisjoner, problematisering og diskusjon om læring og utvikling. Vi kan velte oss i kompleksitet og nyanser. Men det er på høyskolen.

Når jeg er ute hos kunder som står i ekte og konkrete utfordringer, er jeg en stor tilhenger av å gjøre ting enkelt og praktisk. Så jeg blir veldig begeistret når Stordalen på fire setninger oppsummerer 100 sider pensum og koker alt ned til det som virkelig gjelder i organisasjonsutvikling:
Prøv noen nytt
• Fortsett med det om det funker, kutt det ut om det ikke funker
• Det gjør kanskje vondt å ta feil, men det er sjelden farlig.

Det er ikke så enkelt, sier de fleste. Vi er annerledes! Vi har behov for mye mer analyse før vi kan prøve ut noe nytt!
Tja… uansett hvor mye analyse du legger til grunn, er det først når du prøver det i praksis at du ser de virkelige effektene.

Så hvis du har mot til å snu når det ikke funker, vil du ofte spare både tid og penger ved å rett og slett prøve det ut.

Og hvis det skulle gå galt og vi blir konfrontert med at vi har feilet. Ja da får vi heller svare som Stordalen; Det er bra at man tester ut nye ting, fordi da lærer man– men nå slutter vi med dette for det var ikke så smart som vi trodde.

Og om noen skulle avvise denne tilnærmingen som lettbeint og for enkel, ja da kan jeg altså tilby 7 timer i dybden på temaet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *